Kulturella bilder av flersamhet

10 Jan

Har länge funderat på det här med kulturella arketyper. Nu vill jag inte att folk som sysslar med psykologi tolkar det som en Jungiansk grej – det är en helt annan diskussion. Jag har funderat på vilka myter, bilder och berättelser om flersamhet som vi har i vår kultur och jämföra dem med all den tvåsamhet som vi blivit matade med.

Det finns en del filmer: Vicky Cristina Barcelona, Threesome och Home at the end of the world är tre Hollywoodfilmer som berör triader på olika vis. De är helt olika i sitt innehåll, sin genre och sin stil, men har en sak gemensamt: Dramaturgin för relationerna. Det är tre personer som mer eller mindre oväntat blir en triad, har en mysig tid gemensamt och sen tar det slut efter ett förutsägbart mönster. Det kan liksom aldrig sluta lyckligt för triader.

Bara en film som jag kan komma på direkt har ett lyckligt slut för en triad: Bandits Det är en riktigt bra film på många vis, by the way. Inte ens den helt suveräna filmen Shortbus är helt positiv, men här talas åtminstone om flersam sexualitet, utan fördomar och med en fantastisk setting. Shortbus förtjänar en helt egen bloggpost. *Note for future reference*

Det här är kruxet med de kulturella arketyperna: de innehåller väldigt få flersamma alternativ och ännu färre BRA flersamma alternativ.

Tänk efter. I svensk film hittar vi Tillsammans med ett typiskt exempel på varför folk säger att ”man testade det där med öppna förhållanden på 70-talet och det funkade inte”. Jag tror att det är klart att det inte funkar, om vi inte har några bra bilder och förväntningar på det. Det är klart vi inte vet hur vi ska förhålla oss, om vi inte har någon polynorm att anpassa oss till.

Tänk på alla de som inte har förstått att det finns ett polyalternativ och att det inte är dem det är fel på när de inte passat in i monosamhället… På de som undrar varför de aldrig kan lyckas att hålla sig till en. Många av oss kommer ju i kontakt med de här idéerna när vi är relativt gamla, mitten av våra 20 eller så för de flesta som jag känner personligen. Men många av dessa har känt att det var nått konstigt med det hela redan tidigare.

Vi kan se det här med avsaknad av polynorm som en befrielse, som att vi kan själv få uppfinna och definiera, eller strunta i att definiera, vad våra relationer ska vara. Men det är svårt, man känner sig konstig och missanpassad i samhället, och man har de där bilderna om den där ”sanna kärleken” i en också.

Det hjälper att ha några saker att hänga upp det hela på – ett teoretiskt ramverk (som finns), ett community/samhörighet med folk för att inte känna sig ensam (Polyheart är ju en toppengrej där, men mer ”verkliga” samhörigheter hade varit bra) och kulturella bilder att se som: ”Det där är precis vad jag vill ha, vad min kropp och själ önskar och längtar efter”.

I litteraturen finns fler exempel än i filmen, oftast i Sci-fi-genren. Här har jag hittar inspirerade och igenkännande litteratur: The fifth sacred thing, The moon is a harsh mistress , etc. Tyvärr når inte den här formen av kulturyttringar ut till lika många, och de är inte lika direkta att plantera bilder i vårt undermedvetna. Men de är bättre än inget antar jag.

Så till slut en liten uppmaning till alla er som sysslar med kultur av något slag – Börja göra dessa frågor synliga, skapa positiva bilder, gör reportage, skapa barnböcker och tavlor och filmer. Det är för alla andras och er egen skull. Diskutera problemen, men också lösningarna och den poetiska skönheten i polykulturen.

/morganjarl

Annonser

7 svar to “Kulturella bilder av flersamhet”

 1. DennisD7 11 januari, 2010 den 16:05 #

  Ett tips är ”Ordinary Decent Criminal” (2000) men Kevin Spacey. Huvudpersonen har rätt gemytligt familjeliv med två systrar, och polygrejen är inte kärnan av historien.

  • morganjarl 12 januari, 2010 den 13:35 #

   Kom att tänka på en intressant fakat som i framtida upplagor av den här artikeln kommer integreras. Båda de filmer som reffereras till som posetiva handlar om kriminella. Både ”Bandits” och ”Ordinary Decent Criminal” handlar ju om folk som valt att ställa sig utanför lagen som en rebellisk handling. De är inte otrevliga folk, de vill inte att vanligt folk ska komam i klämm men de gillar inte auktoriteter. Hmmm… låter som en anarkist ju. 😛 Kanske därför de också finns utrymme att rebella inom relationspolitiken med. Relationsanarkister är ju också oftast anarkistiskt lagda i sin övriga politiska inställning, och anarkister har ju länge haft en fascination med pirater och andra som valt att frivilligt och (mer elelr mindre) demokratiskt gå ihop för att bekämpa auktoriteter – om än bara för egen vinnings skull. Alridg har väll en pirat rånat en fattig, vilket stater och företag gjort överallt genom historien.

   Dock så är ju detta inte nödvändigt någon bra bild för de som inte är intresserade av att göra uppror utan snarare vill hitta en relationsform som passar deras läggning och/eller önskningar runt hur de vill relatera till andra. Här är det klart ovanligare att finna bilder som verkar naturliga i det system vi lever i idag – fast de alldra flesta som har nån sorts polyliv lever ”helt vanliga liv”. Här finns en fantastiskt Svenskt undantag som jag missat att ta upp – Stieg Larssons Milleniumtrilogi. Där finns ju ett klart utalat polyamoröst förhållande och en massa annat intresant. Utan att problematisera det. i filmerna så blir det svårt att tolka det som anant än en otrohetsaffär tyvärr, men det existerar.

 2. morganjarl 12 januari, 2010 den 01:41 #

  Jajaja. Den hade jag glömt. Måste jag ta med i min lista över positiva polyrelationer i media.

  Vi har ju ifs en del Polygami grejer med – men jag skiljer faktiskt här på tex Mormonerna och annan religiöst baserad polygami och polyamorin som social rörelse och teoribildning.

  • levitte 12 januari, 2010 den 03:48 #

   Just polygami är ju ett sånt där ord som folk ibland använder när de menar polyamori, och ibland blir även ordet polygami i betydelse ”flersamt äktenskap” missbrukat för att peka på bara vissa varianter (oftast polygyni, se http://sv.wiktionary.org/wiki/polygyni).

   • morganjarl 12 januari, 2010 den 04:42 #

    Ja, jag vet.

 3. morganjarl 12 januari, 2010 den 04:42 #

  Yepp. I know.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Polybloggen 2010 in review (engelska) « Polybloggen - 6 januari, 2011

  […] The busiest day of the year was January 12th with 67 views. The most popular post that day was Kulturella bilder av flersamhet. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: